Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Blame Canada!

Ha egyszer beindul a bulivonat, nincs kiszállás, avagy ha Donald Trumpnak bejött, hogy nyálfröcsögve magyaráz a mexikóiakkal kifizetendő hatalmas falról, amit déli szomszédja ellen építene, mert építeni nála jobban senki nem tud, akkor miért ne tegyünk rá még egy lapáttal.

Scott Walker republikánus szenátor most a Kanadával közös határon építendő fal ötletével népszerűsködik, ami sokak számára teljesen érthetetlen. Egyrészt a határ a világ leghosszabb határa, közel 9000 kilométer, másrészt hát Kanadáról beszélünk, ugye. Mivel itt nem annyira jön szóba se menekültáradat, se megélhetési bevándorlózás, se drogkartellek, nem marad más, mint attól rettegni, hogy majd a terroristák először jól elrepülnek Kanadába, és onnan közelítik meg Amerikát.

0 Tovább

Gyilkos lehet a kerítésünk

Pintér Sándor belügyminisztert arra utasította a kormány, hogy intézkedjen a szerb-magyar határ kerítéssel történő lezárásáról.

Bulgária kerítése

0 Tovább

Téged megállítana egy kerítés, ha az Iszlám Állam elől menekülnél?

Június 14-én olyasmi történt, amit eddig csak a spanyol-marokkói kerítésnél volt ismert. A tomboló szíriai polgárháború, az Iszlám Állam terjeszkedése és az amerikai erők légitámadásai elől menekülők egyszerűen áttörték a Törökország által a Szíriával (az ottani kurd területekkel) közös határon emelt kerítést.

0 Tovább

Marokkó beintett Algériának

Marokkó hivatalosan is elismerte, amit egy ideje sejteni lehetett: falat emel Algériával közös határán. Az 1600 kilométeres határon egyelőre 100 kilométer hosszúságban zajlik - az egyébként már majdnem kész - építkezés. A két ország viszonya átmeneti enyhülések mellett évtizedek óta fagyos, amin bizonyára nem segít majd ez a döntés sem.

A turisták megörökítették a vadiúj falat

Harc a földért

Minden a spanyolok 1976-os Nyugat-Szaharából történő kivonulásával kezdődött. Nyugat-Szahara avagy a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság Marokkóval, Mauritániával és Algériával határos, és 1976-ban a szomszédos államok közül Algéria kivételével az összes ország igényt tartott a területre. Mauritánia nem sokkal később visszavonulót fújt, a függetlenségért küzdő Polisario Front pedig harcra készült a földért. Az ENSZ szokás szerint eltöketlenkedte a dolgot, és tulajdonképpen végignézte, ahogy Marokkó a tettek mezejére lép, elfoglalja Nyugat-Szaharát, majd végignézte, hogy a Polisario Front kemény harcok árán visszaszorítja a megszállókat. Most körölbelül kétharmad-egyharmad arányban osztoznak Nyugat-Szaharán konzerválva a feszültséget. Mivel a Polisario hol egyértelmű, hol kevésbé nyilvánvaló szálakkal kötődött Algériához, Marokkó egyre inkább berágott szomszédjára.

0 Tovább

Donald Trump bemondta az okosságot

Bevándorlóellenes, populista retorikából máshol sincs hiány, az ingatlanmágnás, politikus, wannabe-elnök Donald Trump a CNB-nek adott interjújában nagyon odatette magát. Miután kifejtette, hogy százezresével sétálnak csak úgy át a határon délről, akik között nemi erőszakolók és más bűnözők vannak, gyorsan el is mondta, hogyan orvosolná mindezt:

Olyan falat építenék, mint senki más. Senki nem épít úgy kerítést, mint én.

0 Tovább

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.