Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Európa mocskos kis titka

Bizonyára jóval több afrikai tudja azt, hogy Spanyolország és egyben az Európai Unió határait délről nem a tenger mossa, hanem masszív fémkerítésrendszer zárja le. Két spanyol enklávé ékelődik ugyanis Marokkóba északon, Ceuta és Melilla, és ez a két csöpp határszakasz van kitéve az Afrika egésze felől érkező nyomásnak. Nem csoda hát, hogy az összefeszülés igazi drámai helyzeteket eredményez. Adj király katonát, csak élesben.

Ceutában 8,2 kilométer, Melillában 12 kilométer hosszúságban húzták fel a szögesdrótokat kezdetleges formában még a kilencvenes években, majd az ezredforduló után bővítették tovább. Jelenleg három párhuzamos kerítés fut végig a határ mentén, magasságuk eléri a 6 métert. A határokat ezen kívül infravörös kamerákkal szerelték fel, és komoly spanyol és marokkói határőrizeti és rendészeti jelenléttel erősítették meg. Mindez azonban kevésnek bizonyul arra, hogy a korábbi életükből menekülőket meggyőzzék arról, jobb lenne otthon maradni, így a helyzet egyre csak durvul. 2014 februárjában a marokkói oldalról Spanyolország felől úszva közeledő kameruni állampolgárokra a spanyol határőrség gumilövedék záport zúdított, átlőve marokkói felségterületre is. A vízbe könnygázt pumpáltak, hivatalosan 14, az érintettek szerint legalább 25 ember lelte halálát aznap reggel a vízben.

A spanyolok tagadták a gumilövedékek használatát

0 Tovább

Az EU migrációs politikája emberi életeket és jogokat veszélyeztet

- Az Amnesty International sajtóközleménye -

Abbéli igyekezetükben, hogy elzárják a határaikat, az Európai Unió és tagországai veszélybe sodorják a menekültek és migránsok életét és jogait - jelentette ki az Amnesty International a ma közzétett új jelentésében.

A The human cost of Fortress Europe: Human rights violations against migrants and refugees at Europe's borders (Az Európa-erőd emberi életekben mért ára: a migránsok és menekültek ellen elkövetett jogsértések az európai határok mentén) című jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az EU-s migrációs politika és határrendészeti intézkedések megakadályozzák a menekülteket abban, hogy Európában menedékre leljenek, valamint veszélybe sodorják életüket az egyre veszedelmesebbé váló utazások során.

"Az EU-nak a szabálytalan migránsok és menekültek beáramlásának megfékezésére irányuló intézkedései a legnagyobb jóindulattal is megkérdőjelezhető hatékonyságúnak nevezhetők. Az intézkedések emberi életeket követelnek és nyomorúságot okoznak, s ennek számokkal nem mérhető árát a világon élő emberek egyik legsérülékenyebb csoportja kénytelen megfizetni" - nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgatója.

0 Tovább

Mindeközben az Európai Unió déli határain

Marokko és Spanyolország közös határain összesen 20 kilométer hosszúságban húzták fel az elválasztó kerítésrendszert. Ceuta és Melilla városaiban a migrációs nyomás és azt feltartóztatni kívánó ellenállás embertelen helyzeteket eredményez.

"A kerítéshez látogatva olyan élményben volt részem, ami leginkább egy háborúhoz hasonlítható. Egy helikopter a spanyol oldalról óriási reflektorral világította meg a marokkói oldalt. Lövések dördültek. Emberek százait láttam, amint igyekeznek átmászni a kerítésen. Mindkét oldalról lőttek rájuk. Olyan volt, mint egy háborús film."

- José Alonso, emberi jogi ügyvéd -

0 Tovább

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.