Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az EU migrációs politikája emberi életeket és jogokat veszélyeztet

- Az Amnesty International sajtóközleménye -

Abbéli igyekezetükben, hogy elzárják a határaikat, az Európai Unió és tagországai veszélybe sodorják a menekültek és migránsok életét és jogait - jelentette ki az Amnesty International a ma közzétett új jelentésében.

A The human cost of Fortress Europe: Human rights violations against migrants and refugees at Europe's borders (Az Európa-erőd emberi életekben mért ára: a migránsok és menekültek ellen elkövetett jogsértések az európai határok mentén) című jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az EU-s migrációs politika és határrendészeti intézkedések megakadályozzák a menekülteket abban, hogy Európában menedékre leljenek, valamint veszélybe sodorják életüket az egyre veszedelmesebbé váló utazások során.

"Az EU-nak a szabálytalan migránsok és menekültek beáramlásának megfékezésére irányuló intézkedései a legnagyobb jóindulattal is megkérdőjelezhető hatékonyságúnak nevezhetők. Az intézkedések emberi életeket követelnek és nyomorúságot okoznak, s ennek számokkal nem mérhető árát a világon élő emberek egyik legsérülékenyebb csoportja kénytelen megfizetni" - nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgatója.

0 Tovább

Mindeközben az Európai Unió déli határain

Marokko és Spanyolország közös határain összesen 20 kilométer hosszúságban húzták fel az elválasztó kerítésrendszert. Ceuta és Melilla városaiban a migrációs nyomás és azt feltartóztatni kívánó ellenállás embertelen helyzeteket eredményez.

"A kerítéshez látogatva olyan élményben volt részem, ami leginkább egy háborúhoz hasonlítható. Egy helikopter a spanyol oldalról óriási reflektorral világította meg a marokkói oldalt. Lövések dördültek. Emberek százait láttam, amint igyekeznek átmászni a kerítésen. Mindkét oldalról lőttek rájuk. Olyan volt, mint egy háborús film."

- José Alonso, emberi jogi ügyvéd -

0 Tovább

Koncert a kerítés két oldalánKözös koncertet adott az Amerikát Mexikótól elválasztó kerítés két oldalán a San Diego Symphonics és a Baja California Orchestra. Az akcióval az elmúlt napokban felerősödött bevándorlásellenesség helyett a békés együttélésre, a szolidaritásra kívánták felhívni a figyelmet.

0 Tovább

Nem gyereknek való vidék

Obama szerint humanitárius válság van kialakulóban az Egyesült Államok déli határa mentén, ezért a napokban 2 milliárd dollárt kért a kongresszustól a helyzet normalizálására. Az amerikaiak kiakadtak, a hírekben a bevándorlók elleni tüntetések és dél-amerikai gyerekek tragédiái, halálhírei váltják egymást. A világ egyik legjobban őrzött határát 2014-ben eddig több mint 52 000 kísérő nélküli kiskorú lépte át illegálisan, hisz legálisan meg sem tehetnék. Az év végére a szám 90 000-ig emelkedhet, 2015-re pedig 140 000 gyerek érkezését jósolják.

Egy Border Patrol tiszt egy határsértő kislányt kísér Texasban / Fotó: Customs and Border Protection, Flickr

0 Tovább

Az ukrán oligarcha falat építene az oroszok ellen

Igor Kolomoisky, a dollármilliárdosnak számító ukrán oligarcha, egyben Dnyipropetrovszk jelenlegi kormányzója meglehetősen elszánt, ha az orosz szakadárok távoltartásáról van szó. Tűzött már ki vérdíjat az ukránok ellen harcoló egységekre, Moszkva kérte már letartóztatását emberrablás, gyilkosság miatt, most pedig egy, a közös határt lezáró kerítés és az azt kiegészítő védelmi rendszer tervét adta át Poroshenko ukrán elnöknek. Bár sokan abszurdnak tartják az ötletet, magas szinten egyre többet beszélnek a megvalósíthatóság kérdéséről.

Az orosz-ukrán határ most / Fotó: Reuters

0 Tovább

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.