Június 14-én olyasmi történt, amit eddig csak a spanyol-marokkói kerítésnél volt ismert. A tomboló szíriai polgárháború, az Iszlám Állam terjeszkedése és az amerikai erők légitámadásai elől menekülők egyszerűen áttörték a Törökország által a Szíriával (az ottani kurd területekkel) közös határon emelt kerítést. 

 

Mindenüket hátrahagyva egy ideig csak nézték a kerítést és az oda felsorakozó török erőket, de egy idő után úgy döntöttek, annál, ami mögöttük van, rosszabb már nem történhet, és nekimentek a szögesdrótos építménynek.  

A török hadsereg eleinte figyelmeztető lövéseket adott le, de végül nem lendült akcióba, senkit nem toloncoltak vissza, de azért az átjutottakat összeterelték. Az emberket ez már nem érdekelte, csak vizet kértek.  Később, kormányszintről érkező utasításnak eleget téve végül mindenkit átengedtek. Törökország mintegy kétmillió szír menekültet fogadott be 2011 óta, de sok kritika érte amiatt, hogy pont a kurdokkal közös határt hermetikusan lezárta , s azért is, mert falépítésbe kezdtek. A kurdok az Iszlám Állam elleni harc kulcsfontosságú szereplői.

A szír oldalon az ISIS tagjai is megjelentek, és miközben próbálta visszaterelni a menekülteket a számára megfelelő oldalra, hollywoodi mosolyt villantottak a fotósok felé:

Fotók: AFP