Ha egyszer beindul a bulivonat, nincs kiszállás, avagy ha Donald Trumpnak bejött, hogy nyálfröcsögve magyaráz a mexikóiakkal kifizetendő hatalmas falról, amit déli szomszédja ellen építene, mert építeni nála jobban senki nem tud, akkor miért ne tegyünk rá még egy lapáttal.

Scott Walker republikánus szenátor most a Kanadával közös határon építendő fal ötletével népszerűsködik, ami sokak számára teljesen érthetetlen. Egyrészt a határ a világ leghosszabb határa, közel 9000 kilométer, másrészt hát Kanadáról beszélünk, ugye. Mivel itt nem annyira jön szóba se menekültáradat, se megélhetési bevándorlózás, se drogkartellek, nem marad más, mint attól rettegni, hogy majd a terroristák először jól elrepülnek Kanadába, és onnan közelítik meg Amerikát. 

 

Ide jöhetne a fal

A rettegésbiznisz persze sokaknak anyagilag is elég jól hoz, az amerikai kerítés- és falrendszer enyhén szólva fejlettebb a mi kis pengés tragacsunknál, és már eddig is köztudottan sokan szedték meg magukat belőle, de van egy még remekebb hozadéka mindennek. A Bush által meghirdetett terrorizmus elleni harc folyományaként mostanra az Egyesült Államok határaitól számított 100 mérföld, azaz 160 kilométer amolyan alkotmánymentes övezetnek tekinthető. Ebben a sávban ugyanis a határőrség tisztjei kiszélesített jogkörrel rendelkeznek, tetszőlegesen állíthatnak fel ellenőrzőpontokat, és bár a negyedik alkotmánymódosítás szigorúan védi az állampolgárokat a hatósági zaklatásoktól, ebben a zónában mindent lehet alapon ezt is felrúgta a gyakorlat.

A negyedik módosítás értelmében nem lehet egy állampolgár otthonát bírósági végzés nélkül csak úgy átkutatni, nem lehet közterületen feltartóztatni, és táskáját átvizsgálni, nem lehet csak úgy, minden magyarázat és gyanú nélkül autóval igazoltatani. De nem így a 100 mérföldes zónában, ahol az állampolgárok zaklatása mindennapossá vált, és az emberek többsége persze ebbe is beletörődött. Az állam alkotmányosságának lebontása teljesen oké, ha terroristákkal és menekültekkel riogatunk, volt honnan tanulnia Magyarországnak is. Hogy mennyire abszurd ez az egész, arról itt egy dokumentumfilm egy lelkipásztorról, aki miután jól elverték egy checkpointon, mostanra sportot űz belőle, hogy ott kössön bele a rendszerbe, ahol tud.

A 100 mérföldes zóna egyébként egyes becslések szerint Amerika lakosságának kétharmadát jelenti, hisz ezek a legsűrűbben lakott területei az országnak. Ideje volt hát, hogy a szuperveszélyes kanadai határral is végre foglalkozni kezdjenek.

A sávot direkt vágják a fákba, hogy látható legyen, hol húzódik a htár. Tényleg, vannak erre emberek!