Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedves gyerekek, Amerika lassan bezár

Az egyre nagyobb méreteket öltő gyermek-exodus (bővebben itt) körüli viták nem csitulnak az Egyesült Államokban. Dollármilliárdokról, gyerekek tízezreinek sorsáról készül dönteni a kongresszus, komoly belpolitikai viták zajlanak, kiszivárgott egy elmarasztaló titkos ENSZ jelentés, és Ferenc pápa is megszólalt az ügyben.

Nem rövid az út, amit a gyerekek és anyák megtesznek

Az idén a határt átlépő 57 000 gyerek drámája alaposan próbára teszi a rendszer teherbíróképességét, de ezen túlmenően azt a kérdést is felteszi Amerikának, meddig hajlandó vagy éppen meddig tud elmenni a bevándorlás elleni küzdelemben anélkül, hogy aláásná saját emberi jogi elveit. Szembe kell néznie ezekkel a gyerekekkel és kimondani, számíthatsz ránk, megvédünk, vagy azt, nem kérünk belőletek. Amióta a krízis elárasztotta a sajtót, az emberek egyre égetőbbnek érzik, hogy valamilyen megoldást sürgősen találjon a kormány, és ahogy azt egy friss felmérés mutatja, a lakosságnak majdnem fele üdvözölné, ha ezek a gyerekek azonnal kitoloncolásra kerülnének. Alig 27 százalékuk gondolja azt, hogy a gyerekek valós veszély elől menekülnek.

Borzalmas állapotok az átmeneti állomásokon

0 Tovább

Nem gyereknek való vidék

Obama szerint humanitárius válság van kialakulóban az Egyesült Államok déli határa mentén, ezért a napokban 2 milliárd dollárt kért a kongresszustól a helyzet normalizálására. Az amerikaiak kiakadtak, a hírekben a bevándorlók elleni tüntetések és dél-amerikai gyerekek tragédiái, halálhírei váltják egymást. A világ egyik legjobban őrzött határát 2014-ben eddig több mint 52 000 kísérő nélküli kiskorú lépte át illegálisan, hisz legálisan meg sem tehetnék. Az év végére a szám 90 000-ig emelkedhet, 2015-re pedig 140 000 gyerek érkezését jósolják.

Egy Border Patrol tiszt egy határsértő kislányt kísér Texasban / Fotó: Customs and Border Protection, Flickr

0 Tovább

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.