Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyilkos lehet a kerítésünk

Pintér Sándor belügyminisztert arra utasította a kormány, hogy intézkedjen a szerb-magyar határ kerítéssel történő lezárásáról.

Bulgária kerítése

0 Tovább

Téged megállítana egy kerítés, ha az Iszlám Állam elől menekülnél?

Június 14-én olyasmi történt, amit eddig csak a spanyol-marokkói kerítésnél volt ismert. A tomboló szíriai polgárháború, az Iszlám Állam terjeszkedése és az amerikai erők légitámadásai elől menekülők egyszerűen áttörték a Törökország által a Szíriával (az ottani kurd területekkel) közös határon emelt kerítést.

0 Tovább

Donald Trump bemondta az okosságot

Bevándorlóellenes, populista retorikából máshol sincs hiány, az ingatlanmágnás, politikus, wannabe-elnök Donald Trump a CNB-nek adott interjújában nagyon odatette magát. Miután kifejtette, hogy százezresével sétálnak csak úgy át a határon délről, akik között nemi erőszakolók és más bűnözők vannak, gyorsan el is mondta, hogyan orvosolná mindezt:

Olyan falat építenék, mint senki más. Senki nem épít úgy kerítést, mint én.

0 Tovább

A gázaiak ketrecbe zárva várják sorsukat

Hiába az izraeli figyelmeztetés a támadások előtt, a gázaiaknak nincs hova menniük. A területet egy oldalról a tenger határolja, többi oldalát pedig jó ideje kerítések zárják körül, a hivatalos átjárók mindegyike zárva, nincs kiút. A Hamasz elleni támadások során elkerülhetetlen, hogy az egész civil lakosság is szenvedjen.

Gáza területe 360 négyzetkilométer, Egyiptommal 11 kilométeren, Izraellel 51 kilométeren határos. A 2014-es becslések szerint több mint 1.8 millió ember lakja, a népsűrűség több mint 5000 fő négyzetkilométerenként. Összevetésül: Budapest 525 négyzetkilométeren terül el. A gázai területet körbevevő kerítés hézag nélküli, és megfigyelőtornyokkal sűrűn tarkított. A határ körül az izraeliek védőzónát jelöltek ki a palesztin oldalon, ahova a bejárás valahol a tilos és az életveszélyes közé tehető. Jogvédő szervezetek rendszeresen számolnak be róla, hogy a zónába, a kerítés közelébe tévedt embereket halálos lövések érik az izraeli hadsereg részéről.

A határ Egyiptom felé

0 Tovább

Európa mocskos kis titka

Bizonyára jóval több afrikai tudja azt, hogy Spanyolország és egyben az Európai Unió határait délről nem a tenger mossa, hanem masszív fémkerítésrendszer zárja le. Két spanyol enklávé ékelődik ugyanis Marokkóba északon, Ceuta és Melilla, és ez a két csöpp határszakasz van kitéve az Afrika egésze felől érkező nyomásnak. Nem csoda hát, hogy az összefeszülés igazi drámai helyzeteket eredményez. Adj király katonát, csak élesben.

Ceutában 8,2 kilométer, Melillában 12 kilométer hosszúságban húzták fel a szögesdrótokat kezdetleges formában még a kilencvenes években, majd az ezredforduló után bővítették tovább. Jelenleg három párhuzamos kerítés fut végig a határ mentén, magasságuk eléri a 6 métert. A határokat ezen kívül infravörös kamerákkal szerelték fel, és komoly spanyol és marokkói határőrizeti és rendészeti jelenléttel erősítették meg. Mindez azonban kevésnek bizonyul arra, hogy a korábbi életükből menekülőket meggyőzzék arról, jobb lenne otthon maradni, így a helyzet egyre csak durvul. 2014 februárjában a marokkói oldalról Spanyolország felől úszva közeledő kameruni állampolgárokra a spanyol határőrség gumilövedék záport zúdított, átlőve marokkói felségterületre is. A vízbe könnygázt pumpáltak, hivatalosan 14, az érintettek szerint legalább 25 ember lelte halálát aznap reggel a vízben.

A spanyolok tagadták a gumilövedékek használatát

0 Tovább
«
12

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.