A bolgár védelmi miniszter, Angel Naydenov 2013. októbet 24-én jelentette be, hogy Bulgária déli határa mentén fizikai elválasztórendszert emelnek. A bolgár kormány sürgősséggel meg is szavazta az ehhez szükséges törvényt. A kerítéssel a Törökországon keresztül Szíriából érkező menekülteket igyekszik feltartóztatni az ország.

A 30 kilométeres határszakaszt érintő építkezés költségvetése időközben a duplájára emelkedett, 5.1 millió leváról majdnem 10 millióra (1.5 milliárd forint), de a túlköltekezés körüli viták hamar elcsendesedtek, és rohamtempóban folyt tovább a szögesdrótokkal megerősített kerítésrendszer kiépítése. A civil szervezetek mellett az ENSZ is felemelte erőtlen hangját, mivel a menekültek szabad mozgását akadályozó fizikai építmény elvileg a nemzetközi jogba ütközik, ám Bulgária folytatta az építkezést. A kerítés a több mint 200 kilométeres közös határszakasz azon 30 kilométerét érinti, ahol a földrajzi adottságok miatt a határvédelem emberei nehezebben látják el feladatukat.

 

Bulgária az elmúlt években nehezen birkózott meg a Szíriából érkező menekültek fogadásával, elhelyezésével és a kötelezően lefolytatandó menekültügyi eljárások nagy számával. Sok kritika érte már az országot a menekültekkel való bánásmód, valamint az eljárás lefolytatása helyett választott Törökországba való visszatoloncolás miatt. Bulgária az Európai Unió tagja, így minden menedékkérő esetében köteles betartani a menekültstátusz megadására és visszavonására vonatkozó tagállami eljárások minimumszabályait.

Bulgára határain a hidegháború idején hasonló kerítések álltak, hogy megakadályozzák a bolgár állampolgárok szökését, ám a Szovjetunió összeomlásával ezeket lebontották.

A most emelt elválasztórendszer 3 méter magas NATO-dróttal, azaz tüskés dróttal megerősített kerítés.