Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mindeközben az Európai Unió déli határain

Marokko és Spanyolország közös határain összesen 20 kilométer hosszúságban húzták fel az elválasztó kerítésrendszert. Ceuta és Melilla városaiban a migrációs nyomás és azt feltartóztatni kívánó ellenállás embertelen helyzeteket eredményez.

"A kerítéshez látogatva olyan élményben volt részem, ami leginkább egy háborúhoz hasonlítható. Egy helikopter a spanyol oldalról óriási reflektorral világította meg a marokkói oldalt. Lövések dördültek. Emberek százait láttam, amint igyekeznek átmászni a kerítésen. Mindkét oldalról lőttek rájuk. Olyan volt, mint egy háborús film."

- José Alonso, emberi jogi ügyvéd -

0 Tovább

Nem gyereknek való vidék

Obama szerint humanitárius válság van kialakulóban az Egyesült Államok déli határa mentén, ezért a napokban 2 milliárd dollárt kért a kongresszustól a helyzet normalizálására. Az amerikaiak kiakadtak, a hírekben a bevándorlók elleni tüntetések és dél-amerikai gyerekek tragédiái, halálhírei váltják egymást. A világ egyik legjobban őrzött határát 2014-ben eddig több mint 52 000 kísérő nélküli kiskorú lépte át illegálisan, hisz legálisan meg sem tehetnék. Az év végére a szám 90 000-ig emelkedhet, 2015-re pedig 140 000 gyerek érkezését jósolják.

Egy Border Patrol tiszt egy határsértő kislányt kísér Texasban / Fotó: Customs and Border Protection, Flickr

0 Tovább

Az ukrán oligarcha falat építene az oroszok ellen

Igor Kolomoisky, a dollármilliárdosnak számító ukrán oligarcha, egyben Dnyipropetrovszk jelenlegi kormányzója meglehetősen elszánt, ha az orosz szakadárok távoltartásáról van szó. Tűzött már ki vérdíjat az ukránok ellen harcoló egységekre, Moszkva kérte már letartóztatását emberrablás, gyilkosság miatt, most pedig egy, a közös határt lezáró kerítés és az azt kiegészítő védelmi rendszer tervét adta át Poroshenko ukrán elnöknek. Bár sokan abszurdnak tartják az ötletet, magas szinten egyre többet beszélnek a megvalósíthatóság kérdéséről.

Az orosz-ukrán határ most / Fotó: Reuters

0 Tovább

Izrael eddig békésnek tekintett, Jordániával közös határán is falat épít

Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu a napokban megerősítette, hogy egy, a Golán-fennsíktól Eilatig húzódó építkezéssel kívánják fokozni az ország biztonságát. Hogy a szóban forgó határon a Ciszjordániában emelkedő falhoz vagy a szíriai határon húzódó kerítéshez hasonló fizikai elválasztórendszert alakítanak-e ki, egyelőre nem lehet tudni, mint ahogyan azt sem, hogy mikorra tervezik az építkezés megkezdését.

A fal Ciszjordániában

Az eliati területi védelmi egység tábornoka, Roi Alcabetz úgy fogalmazott, "A Jordán Királyság baráti viszonyt ápol Izraellel, jobban együttműködik velünk, mint Egyiptom, de közös határaink nem biztonságosak. A Szíriából Jordániába és Irakba érkező menekültek milliói egyértelmű biztonsági veszélyt jelentenek Izrael számára, és valószínűleg ellenséges egyének is vannak közöttük, akik akár fegyvereket is viselhetnek, és fenyegethetik Izrael biztonságát." Bár a helyzet most még nyugodt, Alcabetz hangsúlyozta, ez könnyen félrevezetheti az embert, és a helyzet pillanatok alatt megváltozhat.

0 Tovább

Napokon belül elkészül a Bulgáriát Törökországtól elválasztó kerítés

A bolgár védelmi miniszter, Angel Naydenov 2013. októbet 24-én jelentette be, hogy Bulgária déli határa mentén fizikai elválasztórendszert emelnek. A bolgár kormány sürgősséggel meg is szavazta az ehhez szükséges törvényt. A kerítéssel a Törökországon keresztül Szíriából érkező menekülteket igyekszik feltartóztatni az ország.

A 30 kilométeres határszakaszt érintő építkezés költségvetése időközben a duplájára emelkedett, 5.1 millió leváról majdnem 10 millióra (1.5 milliárd forint), de a túlköltekezés körüli viták hamar elcsendesedtek, és rohamtempóban folyt tovább a szögesdrótokkal megerősített kerítésrendszer kiépítése. A civil szervezetek mellett az ENSZ is felemelte erőtlen hangját, mivel a menekültek szabad mozgását akadályozó fizikai építmény elvileg a nemzetközi jogba ütközik, ám Bulgária folytatta az építkezést. A kerítés a több mint 200 kilométeres közös határszakasz azon 30 kilométerét érinti, ahol a földrajzi adottságok miatt a határvédelem emberei nehezebben látják el feladatukat.

0 Tovább
12
»

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.