Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu a napokban megerősítette, hogy egy, a Golán-fennsíktól Eilatig húzódó építkezéssel kívánják fokozni az ország biztonságát. Hogy a szóban forgó határon a Ciszjordániában emelkedő falhoz vagy a szíriai határon húzódó kerítéshez hasonló fizikai elválasztórendszert alakítanak-e ki, egyelőre nem lehet tudni, mint ahogyan azt sem, hogy mikorra tervezik az építkezés megkezdését.

A fal Ciszjordániában

Az eliati területi védelmi egység tábornoka, Roi Alcabetz úgy fogalmazott, “A Jordán Királyság baráti viszonyt ápol Izraellel, jobban együttműködik velünk, mint Egyiptom, de közös határaink nem biztonságosak. A Szíriából Jordániába és Irakba érkező menekültek milliói egyértelmű biztonsági veszélyt jelentenek Izrael számára, és valószínűleg ellenséges egyének is vannak közöttük, akik akár fegyvereket is viselhetnek, és fenyegethetik Izrael biztonságát.” Bár a helyzet most még nyugodt, Alcabetz hangsúlyozta, ez könnyen félrevezetheti az embert, és a helyzet pillanatok alatt megváltozhat.

 

Izrael mostanában leginkább az ISIS, azaz az Iraki és Szíriai Iszlám Állam fokozódó tevékenysége miatt érzi veszélyeztetve magát. A terroristaszervezet a napokban kalifátust hozott létre az általa elfoglalt területeken, Irak és Szíria egyes részein, de komolyabb terjeszkedésre készülnek.

A határ megerősítése Libanon felé /Fotó:AFP

Izrael legismertebb fala a szégyen falaként is ismert, helyenként 11 méter magasságot elérő védelmi rendszer, amit a palesztin területeken épített, hogy elejét vegye az öngyilkos robbantásoknak. A fal létrejöttét széles nemzetközi felháborodás övezi a mai napig, és különlegessége abban rejlik, hogy nem egy nemzetközi határon húzódik, hanem nyomvonala nagyban eltér az 1949-ben megállapított zöld vonaltól, azaz az 1967-es hatnapos háború előtti, nemzetközileg is elismert Izrael-Ciszjordánia határvonaltól. A fal mélyen benyúlik az ezen túli vidékre, a palesztinok által lakott területet keresztbe-kasul szaggatva ezáltal, napi szintű és igen komoly emberi jogi sérelmeket okozva ezzel. A Hágai Nemzetközi Bíróság éppen ezért 2004-ben tanácsadó véleményében kimondta, az építkezés a nemzetközi jogba ütközik.

Az egyiptomi határ

De nem ez az egyetlen fal, amit Izrael épített, Egyiptommal közös határszakaszát egy 240 kilométer hosszú, szigorúan őrzött kerítésrendszerrel erősítette meg a közelmúltban. Az Afrikából érkező menekültek és a csempészet ellen kiépített védelmi rendszert az ország vezetése sikeres projektként kezel. Izrael libanoni határán jó ideje kerítés emelkedik, amit az elmúlt években elkezdtek megerősíteni, és a kerítést a legkritikusabb helyeken falakra cserélik. A falak megjelenése a palesztin területekről ismerős, 10-11 méteres betonelemekből álló átláthatatlan falat jelenti. Szíriával közös határán is szögesdrótokkal megerősített kerítésrendszer épült ki.

Az ország leghosszabb közös határa Jordániával van, a tervezett fal hosszúsága 500 kilométer lesz.