Európa és különösen Németország a Közel-Keleten zajló konfliktusok miatt szokatlanul magas számú menedékkérőt és menekültet kell, hogy elhelyezzen. Ez politikai, társadalmi és logisztikai szinten is egyre élesedő helyzeteket eredményez.

Szállodában a szír menekültek

Viszonylag újnak igen, de a kialakult helyzetben példátlannak semmiképp sem számít, hogy a befogadóállomások telítettsége miatt privát, civil üdülőhelyeket alakítanak át menekültek befogadására alkalmas létesítményekké. Így történt ez a németországi Bautzenben is, ahol a tulajdonos ingadozó kihasználtságú vállalkozását az állami felhívás nyomán felajánlotta a menekültek számára. A Bundeswehr által biztosított eszközök, például tábori ágyak segístégével át is alakították az egykor négycsillagos szállodát családi menedékké, ahol jelenleg 150 menekült él, többségükben Szíriából és Afganisztánból érkezettek.

 

Védelemre szorulnak a menedéket nyújtóktól

A menedzsernek, Peter Kilian Rauschnak azonban komoly beruházásba kellett fognia, mivel nemcsak a saját, hanem a menekültek élete is veszélyben forog. A szálloda átalakítása óta több ízben kapott halálos fenyegetéseket, folyamatos az online zaklatás, rendszeresen leköpik, ráadásul a település több boltjából is kitiltották, mondván, a közösségre szabadította az idegeneket. A Spreehotel környékén Rausch elmondása alapkán éjszakánként fekete csuklyás neonácik járőröznek, lakói pedig nem merik elhagyni az épületet, legfeljebb fényes nappal, csoportosan.

A 3 méter magas, szögesdróttal is ellátott kerítéstől várja, hogy valamiképp fokozza majd a biztonságot. Ahogy elmondta, ez nem valamiféle berlini fal, nem azt akarja megakadályozni, hogy a menekültek kijussanak, hanem az életüket próbálja megvédeni a dühös lakosságtól.

A Spreehotel ma 
Fotó: independent.co.uk

A heves ellenérzések természetesen nem csupán Bautzenben jelentkeznek. Németország és Európa egésze egyre ellenségesebbé válik a menekült-kérdéssel kapcsolatban. A minden korábbinál magasabbra emelkedő számok és az Iszlám Állammal kapcsolatos aggodalmak sem segítenek ezen. A terrorista szervezetben tevékenykedő európai állampolgárok és a militáns iszlám pedig a valóságosan bajban lévő, életüket menteni igyekvőket hozza lehetetlen helyzetbe.

A védelem

A közelmúltban a német televízió olyan felvételt mutatott be, amelyen egy algériai menedékkérőt egy német őr bántalmaz az egyik befogadóállomáson. A földön fekvő, megbilincselt férfi nyakán taposó őr azt kérdezgeti “Na, kérsz egy rúgást az arcodba?” A kiszivárgott felvétel komoly visszhangot váltott ki, sokan elborzadva az Abu Ghraib-ban történtekhez hasonlították, mások tapsikolva ünnepeltek, mondván legalább megtanulják, hogy nem kell idejönni. A megfelelő képesítés nélkül, gyakran a privát szektorból érkező őrök között a gyanúk szerint sok szélsojobboldali ember lehet. Az őrök viselkedése egyébként nem csak Németországban okoz problémát.

A kiszivárgott felvétel

A politika egyelőre tehetetlen mind a menekültkérdést, mind az arra adott társadalmi reakciók kezelését illetően, és ez mindenképpen komoly muníció az olyan pártoknak, mint a 2013-ban alapított és elsődlegesen euró-ellenes Alternatíva Németország számára. A párt vezetése többek között kapcsán úgy fogalmazott, a külföldiek azért vannak itt, hogy leváltsák a németeket mint domináns fajt.

Kerítések mindenütt

Közben a menedékkérők, akiket nemzetközi kötelezettségvállalások értelmében az egész uniós közösségnek kötelessége befogadni, ha a befogadás feltételei fennállnak, egyre reménytelenebb helyzetben találják magukat. Többségük - az Unió szándékaival összhangban - el sem jut az EU területére, de akinek sikerül is, egy egyre erősödő idegenellenességbe csúszó Európával kell szembenéznie. A kerítések és falak, amikkel magunkat igyekszünk megvédeni a bevándorlóktól, pedig megjelennek az EU területén is, hogy a menekülteket immár tőlünk, európaiaktól védjék meg.