A kenyai parlament legfiatalabb tagja, a 26 éves Kinoti Gatobu nyílt levélben fordult Uhuru Kenyatta elnökhöz, kérve, az ország jövője és biztonsága érdekében építsen kerítést az ország Szomáliával közös határán. Saját életéből vett példák sokaságával bizonyítja, hogy az egyszerű kenyai állampolgár életét milyen mélységben fenyegeti a szomszédos országból a határon átívelő terrorizmus és esztelen öldöklés.

Állam nélküli állam

Ha kudarcot vallott vagy bukott államokról beszélünk, a legkézenfekvőbb példaként rendre Szomália kerül elő. Az ország 2012-ben felállított, immár nem átmenetinek tekinthető kormánya sem volt képes ellenőrzése alá vonni az ország területét, se a biztonsági helyzeten, se az életkörülményeken nem tudott érdemben változtatni. A belső harcok és a korrupció a lehetőségét is aláásta a komoly változásnak, mára a kezdeti optimista hangok is elhallgattak. Az ország nagy része még mindig az elképzelhetetlenül alacsony szegénységi küszöb alatt él, azaz kevesebb mint napi egy dollárból igyekeznek fenntartani magukat. Oktatás, egészségügy, igazságszolgáltatás, nemzetgazdaság - csupa nem létező fogalmak. A lakosság 80 százaléka analfabéta, a születéskor várható élettartam alig 50 év, és ismét komoly éhínség ütötte fel a fejét.

A 2011-es éhínség közel 300 000 emberrel végzett Szomáliában, közel felük 5 év alatti gyerek

A korábban olasz és brit Szomáliföld a hatvanas években egyesült, és egy puccs következtében diktatorikus szocialista államberendezkedés vetette meg a lábát. A rendszer 1991-es összeomlása után az ország a vég nélküli polgárháborúk korába süllyedt, és Szomália egyik legnagyobb tragédiája az idők során megerősödött terrorizmus. Az iszlám al-Shabaab a közelmúltban is több támadást intézett a frissen felépített kormányhivatalok ellen, (legutóbb augusztus 31-én robbantottak a hírszerzési hivatal épülete mellett) utakat zárnak le, a szárazság következtében teljesen kiéhezett területekre a segélyszállítmányokat sem engedik eljutni.

Az ország évtizedek óta a terrorista szervezetek és az egymással versengő klánok prédája, a kilencvenes évek eleje óta egyszer sem történt meg, hogy az ország hivatalos vezetése valóban képes lett volna vezetni azt. Jellemzően inkább egy-egy terület az, amit képes úgy-ahogy irányítása alatt tartani. A rettegett al-Shabaab pedig nem csak Szomália területén, hanem a határokon átnyúlva is merényleteket szervez és visz véghez. Csak az elmúlt másfél évben Kenya területén bevásárlóközpontot, rendőrségi épületet, autóbuszt robbantottak fel öngyilkos merénylők, de nem ritkák a kézigránátos támadások vagy az utcai lövöldözések sem. 2013-ban még a szomáliai menekülteket befogadó, mellesleg a világ legnagyobbjának számító Dadaab menekülttábort is megtámadták. Az al-Shabaab világos üzenetet is küldött, miszerint támadásait folytatni kívánja, és Kenyát megbünteti, amiért 2011-ben csapatokat küldött Szomáliába.

al-Shabaab harcosok

Terjedő kór

Az állami vezetés teljes hiánya tehát nem csupán a menekülők áradatának megindulása miatt kihívás a környező országok számára, egy megfelelő stabilitással, demokráciával vagy békés államvezetéssel nem rendelkező ország rendszerszintű veszélyt jelent a környező térségre nézve. Jellemző és szinte azonnali következménye az államkudarcnak az éhínség megjelenése, a halálozási számok meredek emelkedése és a különféle járványok, pandémiák kirobbanása, amik a lakosság mellett az állatállományt is tizedelhetik. Az anarchiába süllyedt államok testén gyakran élősködnek terrorista szervezetek, megjelenik a szervezett bűnözés, s ezek hatásai a járványokhoz hasonlóan nem állnak meg az érintett ország határainál. A humanitárius katasztrófa okán végül rendre megindul a tömeges elvándorlás, a szomszédos országokat közvetlenül érintő menekültáradat, ami olykor regionális katasztrófát okoz, mert az eredetileg stabil szomszédot is magával ragadja, amely lassan szintén gazdasági csúszdára kerühet.

A Dadaab menekülttábor Kenyában

Egy-egy állam bukása olyan biztonsági kihívást jelent mind térségi, mind nemzetközi szinten, hogy arra a nemzetközi közösségnek feltétlenül reagálnia kell valamilyen formában. Szomália esetében ezek a próbálkozások rendre kudarcot vallanak legyen szó a demokratikus kormány felállításának támogatásáról vagy humanitárius katonai beavatkozásról. Emlékezetes, hogy az Egyesült Államok is alaposan megütötte a bokáját 1993-as intervenciójával, és ez a kudarc hosszú időre elriasztotta a további cselekvéstől. A békefenntartók, és az Afrikai Unió jelenléte sem képes megbirkózni a szétdarabolt, klánok uralta, terrorizmus által keresztbe-kasul szőtt ország drámájával.

Kenya biztonsága a tét

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy sok kenyai úgy érzi, valamit tenni kell, hogy megakadályozzák a határon való könnyű átjutást. A határőrizeti rendszer kenyai oldalon elavult, semmilyen korszerű megfigyelési technológiát nem alkalmaznak, pusztán a határőrizeti és egyéb biztonsági szervek kezében van az ország biztonsága. Kenya helyzetét az sem könnyíti, hogy közel félmillió szomáli menekültnek ad otthont az egyéb, főleg Szudánból és Etiópiából érkező menekült mellett.

Szomália szomorú látványt nyújt

Kinoti az elnököt felhívó levelében arra is kitér, a világban számos helyütt látott olyan megoldásokat, amik az ő országuk esetében is hasznosak volnának. Megemlíti az Egyesült Államok, Izrael és Dél Afrika kerítéses, falas védelmi rendszereit, amiket még az alagutak monitorozására alkalmas technológiával is kiegészítene. Felhívja Uhuru elnök figyelmét arra is, hogy Kenyába kontroll nélkül áramlanak a lőfegyverek Szomália felől, az ország biztonsága tehát a tét. Uhuru Kenyatta kenyai elnök ellen egyébként a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények vádja miatt folytatott vizsgálatot a választások után kirobbant zavargások és öldöklések, törzsi ellenségeskedések szítása okán. Uhuru elnök ráadásul többször az egyértelműen al-Shabaab akciókat inkább a helyi, és vele szemben álló kenyai csoportok támadásaiként állított be. Egyes elemzők szerint Hága pont azért nem ítélte el az elnököt, hogy cserébe csapataikat ott tartsák szomáli földön, ami Kenyának egyre nagyobb fejfájást okoz.