Az egyre nagyobb méreteket öltő gyermek-exodus (bővebben itt) körüli viták nem csitulnak az Egyesült Államokban. Dollármilliárdokról, gyerekek tízezreinek sorsáról készül dönteni a kongresszus, komoly belpolitikai viták zajlanak, kiszivárgott egy elmarasztaló titkos ENSZ jelentés, és Ferenc pápa is megszólalt az ügyben.

Nem rövid az út, amit a gyerekek és anyák megtesznek

Az idén a határt átlépő 57 000 gyerek drámája alaposan próbára teszi a rendszer teherbíróképességét, de ezen túlmenően azt a kérdést is felteszi Amerikának, meddig hajlandó vagy éppen meddig tud elmenni a bevándorlás elleni küzdelemben anélkül, hogy aláásná saját emberi jogi elveit. Szembe kell néznie ezekkel a gyerekekkel és kimondani, számíthatsz ránk, megvédünk, vagy azt, nem kérünk belőletek. Amióta a krízis elárasztotta a sajtót, az emberek egyre égetőbbnek érzik, hogy valamilyen megoldást sürgősen találjon a kormány, és ahogy azt egy friss felmérés mutatja, a lakosságnak majdnem fele üdvözölné, ha ezek a gyerekek azonnal kitoloncolásra kerülnének. Alig 27 százalékuk gondolja azt, hogy a gyerekek valós veszély elől menekülnek.

Borzalmas állapotok az átmeneti állomásokon

Politikai adok-kapok

A társadalmi nyomás nagy, a politikusok helyzete nem egyszerű. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, a demokraták kevésbé lelkesednek a kerítésépítésért, az agyonmilitarizált határzónáért és a kitoloncolásokért, a republikánusok inkább támogatják az ilyen megoldásokat. John Lewis demokrata képviselő és emberi jogi szakértő minap a Twitteren fejtette ki véleményét, miszerint "Az nem úgy van, hogy egyszerűen felépítünk egy falat vagy kerítést, és azt mondjuk, ennyi volt. Ez itt Amerika. Az ajtóink nyitva állnak". Ahogy várható volt, az amerikai biztonság elárulóját látják benne, és felszólították, akkor fogadja be ő a menekült gyerekeket a lakásába. Hillary Clinton ezzel szemben úgy nyilatkozott, egyértelmű üzenetet kell küldeni, az, hogy egy gyereknek sikerül elérni amerikai földre, nem jelenti azt, hogy ott is maradhat. Hozzátette, ez az üzenet nem lehet a törvényekkel szemben álló, de olyan sem, ami további gyerekek elindulását ösztönzi.

Vissza a feladónak - tüntetnek a bevándorlást ellenzők

Obama nincs könnyű helyzetben, de az sem segíti jelen helyzetben való megítélését, hogy a folyamatosan kommunikált válság közepén biciklizős, billiárdozós nyaralással foglalatoskodott, és sokak várakozása ellenére nem látogatta meg a határt. A közvélemény mellett várhatóan kemény összecsapása lesz a demokratákkal is. kongresszustól kért 3.7 milliárd dollárt, amit további szálláshelyek kialakítására, a bevándorlási bírók számának növelésére és a deportálások gyorsítására kíván fordítani, a demokraták hajlandóak megszavazni. Egy 2008-as törvény módosítását azonban nem, mondván, az a gyerekeket bünteti. Ez a módosítás lehetővé tenné a nem szomszédos államokból érkező gyerekek gyors visszafordítását. Esetükben most még kötelező végigjárni a menedékjogi protokollt, minden esetben bíró elé kell állniuk, és az eljárás ideje alatt megfelelő szállásra is igényt tarthatnak. Ezt eddig lehetőleg rokonnál vagy befogadó családnál oldották meg, és tény, a hosszú átfutási idő miatt sok fiatal egyszerűen felszívódott az országban.

Az ENSZ szerint nagyon nem oké

Ha a demokraták hangos tiltakozásának dacára a törvénymódosítás átmegy, ezek a valóban veszélyben lévő gyerekek is arra számíthatnak, amire mexikói társaik. Egy határőr, azaz egy Border Patrol tiszt hallgatja majd ki őket, és ő rendelheti el a kitoloncolást is, ha kizárta az alábbiakat. A gyereknek nincs oka üldözéstől tartania hazatérése esetén. A gyermek nem áldozata emberkereskedelemnek, és nem áll fenn ennek veszélye visszatoloncolása esetén sem a jövőben. A gyerek képes önálló döntést hozni arra vonatkozóan, hogy visszatérjen Mexikóba.

Gyerekek és a Border Patrol

Sokan, sokszor nekimentek már ennek a gyakorlatnak, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egy titkos jelentése szerint a tisztek gyakorlata egyértelműen elfogultságról és inkompetenciáról tanúskodik. A jelentést kommentálni sem hajlandó az UNHCR, de egy, a Vox.com által megszerzett példányból kiderül, az eljárási rend a mexikói gyerekek ellen dolgozik, valamint az is, hogy az ENSZ a Customs and Border Patrolt (CBP) mint szervezetet alkalmatlannak tartja a feladat ellátására.

Kiemelik, hogy nem emberi problémák állnak a háttérben, hanem a tisztek felkészületlensége a fő gond és az egész rendszer elfogultsága. Képzettségi hiányosságokból fakadóan a határőrök nem képesek felmérni a helyzetet, nem tudják, mit keressenek, és hogyan. A jelentés aggasztónak tartja továbbá, hogy a CBP már eleve abból indul ki, hogy a gyermek nincs veszélyben. Kicsi gyerekek pedig abban a helyzetben találják magukat, hogy egy felnőtt, hatóságot képviselő, egyenruhás emberrel szemben kéne hathatósan bebizonyítaniuk, igenis félnek. A gyerekeket ráadásul nem négyszemközt, hanem nyilvánosság előtt hallgatják meg. Akár az őt idáig elhozó embercsempészek is a teremben lehetnek, ami lehetetlenné teszi egy megfélemlített gyerek őszinte vallomását egy sürgető, türelmetlen közegben. Megesik az is, hogy az angolul nem beszélő gyereket tolmács nélkül, kézzel-lábbal mutogatva hallgatják ki. A visszafordítási arány pedig szinte száz százalékos.

Lányok nézik a focivébét az egyik befogadó állomáson

A pápa a gyerekek mellett áll

Hát ez várhat mostantól arra a több tízezer, akár százezer gyerekre, akiknek sikerül átlépniük a határt annak reményében, hogy feladva magukat segítséget kapnak az otthoni pokol elől menekülve. Ferenc pápa is éppen ezért emelte fel a szavát a napokban, kérve az összes érintett országot, tegyen meg mindent a gyerekek védelme érdekében. Felhívta a nemzetközi közösség figyelmét a helyzetre, és rámutatott, a kibocsátó országok támogatásának kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy ne kelljen a gyerekeknek életük kockáztatásával elmenekülni.

Nincs könnyű helyzetben az Egyesült Államok, de nincsenek könnyű helyzetben azok az országok sem, például Mexikó vagy éppen Nicaragua, amik szintén tömegével fogadják ezeket a menekülő gyerekeket. Ezek az országok azonban nem képesek sok milliárd dollárt átcsoportosítva gyorsan kerítést építeni, és a nemzetközi figyelmet is nehezebben keltik fel, mint az Egyesült Államok.