Még nyár elején röppent fel a hír, miszerint egy ukrán oligarcha kerítést építenez ország Oroszországgal közös határán, ráadásul ha kell, privát forrásokból. A kissé nagyzolósnak tűnő ötletet a bizonságát és területi szuverenitását féltő ország vezetői mára úgy tűnik, ha kissé más formában is, de kezdik magukévá tenni, már az ukrán miniszterelnök is erről beszél. Arszenyij Jacenyuk a héten nyilatozott egy tényleges határ kiépítésének szükségességéről a két ország között, sőt, Twitter oldalán is megemlítette A Fal néven futó projektet.

A közös határ közel 2000 kilométer hosszú, így egy megfigyelőrendszerekkel kiegészített, és teljes hosszúságban elnyúló fal igen jelentős költséget jelentene még akkor is, ha Kolomojszki ötletét követve adományok, és privát pénzek is segítenék az építkezés költségvetését.

Önmagában a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása is elegendő ok lehetne egy védőfal felépítésére, ami egyértelműen kijelöli a két ország közti határt, de a porózus határon való könnyű átjutást is meg kell valahogy akadályozni. Az orosz szeparatisták könnyűszerrel jutnak át a határon, aminek komolyabb ellenőrzésével és lezárásával az elmúlt évtizedekben nemigen törődött egyik fél sem. A határ vonala ráadásul helyenként telkeket szakít ketté, utcákat választ el, helyiek olykor azon viccelődnek, a konyha Oroszországban van, a fürdőszoba azonban már Ukrajnában.

Ez Ukrajna határa - áll a táblán

A fal vonalának megtervezése sem lesz könnyű tehát, ha az építkezés mellett dönt Ukrajna, de mivel különösebb külső segítségben nem reménykedhetnek, cselekedniük kell. Obama legutóbbi, észtországi beszédében világos, és szokatlanul erős üzenetet küldött: mindent meg fognak tenni a NATO tagországok védelme érdekében. Eloszlatott ezzel minden aggályt, amin a hidegháború vége óta csatlakozott országok titkon emészthették magukat.

Az Egyesült Államok elnöke feketén-fehéren kimondta, számíthattok ránk. Világos azonban emellett az is, hogy a nem tagok ilyen segítségre nem számíthatnak. Ukrajna nem tagja a szervezetnek, és dacára annak, hogy szeptemberben jelzésértékű NATO hadgyakorlatot szerveznek a területén, alapvetően önmagát kell megvédenie. Elsőként például úgy, hogy megpróbálja minimalizálni az orosz csapatok és szakadárok határon átnyúló mozgását.

Az Egyesül Államok egyébként egy áprilisban kötött szerződés értelmében félmillió dollár értékű szögesdróttal segíti Ukrajnát határai megerősítésében. Az amerikai közvéleményben ez kisebb vihart is kavart, tavasz óta ugyanis nem csituló viták zajlanak az Államok déli határpolitikájával kapcsolatban. A mexikói határ lezárása ugyanis nem teljes, így a határzárás hívei kifejezetten rossz néven vették, hogy saját biztonságuk helyett egy távoli, európai ország határmegerősítésében vállal pénzügyi részt a kormány.

UPDATE: A Donyecki Népköztársaság máris bejelentette, ők ugyan biztosan nem fogják engedélyezni a fal megépítését. Egyenesen utópiának nevezték a tervet.