Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ukrán oligarcha falat építene az oroszok ellen

Igor Kolomoisky, a dollármilliárdosnak számító ukrán oligarcha, egyben Dnyipropetrovszk jelenlegi kormányzója meglehetősen elszánt, ha az orosz szakadárok távoltartásáról van szó. Tűzött már ki vérdíjat az ukránok ellen harcoló egységekre, Moszkva kérte már letartóztatását emberrablás, gyilkosság miatt, most pedig egy, a közös határt lezáró kerítés és az azt kiegészítő védelmi rendszer tervét adta át Poroshenko ukrán elnöknek. Bár sokan abszurdnak tartják az ötletet, magas szinten egyre többet beszélnek a megvalósíthatóság kérdéséről.

Az orosz-ukrán határ most / Fotó: Reuters

0 Tovább

Perelhetik az amerikai határőröket a meggyilkolt mexikóiak családjai

Az Arizona állambeli fellebbviteli bíróság legfrissebb döntése szerint a meggyilkolt 15 éves Sergio Adrian Hernandez Guereca családjának alkotmányos joga, hogy beperelje a halálos lövést leadó amerikai határőrt. A bírósági döntés percedenst teremthet az egyre szaporodó, és eddig következmények nélkül maradó ügyekre nézve is.

Egy családtag mutatja Sergio Adrian Hernandez Guereca fotóját / Fotó:Dominic Bracco

2009 és 2013 között legalább tíz esetet dokumentáltak, amikor a Border Patrol tagjai a határt átszelő lövést adtak le, megölve hat mexikóit mexikói földön. Mindezidáig a hozzátartozók hiába próbáltak jogorvoslatot szerezni az ügyekben, az amerikai bíróságok nem foglalkoztak az esetekkel, mondván, ami Mexikóban történt, az Mexikóra is tartozik.

0 Tovább

Izrael eddig békésnek tekintett, Jordániával közös határán is falat épít

Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu a napokban megerősítette, hogy egy, a Golán-fennsíktól Eilatig húzódó építkezéssel kívánják fokozni az ország biztonságát. Hogy a szóban forgó határon a Ciszjordániában emelkedő falhoz vagy a szíriai határon húzódó kerítéshez hasonló fizikai elválasztórendszert alakítanak-e ki, egyelőre nem lehet tudni, mint ahogyan azt sem, hogy mikorra tervezik az építkezés megkezdését.

A fal Ciszjordániában

Az eliati területi védelmi egység tábornoka, Roi Alcabetz úgy fogalmazott, "A Jordán Királyság baráti viszonyt ápol Izraellel, jobban együttműködik velünk, mint Egyiptom, de közös határaink nem biztonságosak. A Szíriából Jordániába és Irakba érkező menekültek milliói egyértelmű biztonsági veszélyt jelentenek Izrael számára, és valószínűleg ellenséges egyének is vannak közöttük, akik akár fegyvereket is viselhetnek, és fenyegethetik Izrael biztonságát." Bár a helyzet most még nyugodt, Alcabetz hangsúlyozta, ez könnyen félrevezetheti az embert, és a helyzet pillanatok alatt megváltozhat.

0 Tovább
12
»

Ez mi ez?

A világon jelenleg több tucat, nemzetközi határokon épített kerítés- illetve falrendszer húzódik. A migrációtól való félelem és a terrorizmus-elleni harc az elmúlt években kellő ideológiai keretet nyújtott az államoknak ahhoz, hogy a berlini fallal kapcsolatos negatív érzéseket felülírják, és a falakra ne elítélendő barikádként, hanem hasznos, védelmező eszközként tekintsenek. A blog a létező és naponta épülő falak trendjét és az azokkal kapcsolatos emberi jogi sérelmeket dokumentálja.