1989. szeptember 10-én Horn Gyula a televízióban bejelentette, hogy éjfélkor Magyarország megnyitja határát Ausztria felé, és átengedi az országban tartózkodó kelet-német menekülteket. Az NDK-ból (először a Páneurópai piknikre) érkezők addigra több ezres tömegben várakoztak Magyarországon, és idővel olyan sokan lettek, hogy menekülttáborokat nyitottak meg számukra Budapesten és a Balatonon.

Toroczkay Csaba, Népszava: Hegyeshalom után, Nickelsdorf előtt: a ,,senki földjén", 1989. szeptember 11.

 

A határnyitás éjszakáján, szeptember 11-én pont 25 éve boldog, felszabadult családok indultak Ausztriába, ahol mosolygó határőrök, nyugat-német családtagok, és ünnepi hangulat fogadta őket. A nagy vándorlás után alig két hónappal leomlott a berlini fal, véget ért a 40 éven át tartó szétválasztás. Összeomlott a keleti blokk, megszűnt a vasfüggöny, egy új élet kezdődött Európa számára.

Németország hálás

Egy kanadai űrhajós által a közelmúltban készített fotón jól látszik, hogy az égből még mindig látszik, merre haladt a fal. Berlin két részének eltérő fejlettsége ma is élesen kivehető.

Egyes felmérések szerint a Berlinben élőknek kevesebb mint fele tudja, hogy hol állt egykor a nemzetet szétválasztó fal, ezért idén olyan megemkékezést terveztek, hogy mindenki számára láthatóvá váljon az egykor szégyen falának is nevezett építmény. 8000 kivilágított ballont állítanak fel a a 15 méteres nyomvonal mentén. A magasra emelt lufik szerte a városból láthatóak lesznek majd, és november 9-én, a leomlás napján egyszerre emelkednek majd a magasba, és szállnak fel az égbe.

A berlini fal egykor

És ilyen lesz a berlini fal 2014 novemberében