- Az Amnesty International sajtóközleménye -

Abbéli igyekezetükben, hogy elzárják a határaikat, az Európai Unió és tagországai veszélybe sodorják a menekültek és migránsok életét és jogait - jelentette ki az Amnesty International a ma közzétett új jelentésében.

A The human cost of Fortress Europe: Human rights violations against migrants and refugees at Europe's borders (Az Európa-erőd emberi életekben mért ára: a migránsok és menekültek ellen elkövetett jogsértések az európai határok mentén) című jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az EU-s migrációs politika és határrendészeti intézkedések megakadályozzák a menekülteket abban, hogy Európában menedékre leljenek, valamint veszélybe sodorják életüket az egyre veszedelmesebbé váló utazások során.

"Az EU-nak a szabálytalan migránsok és menekültek beáramlásának megfékezésére irányuló intézkedései a legnagyobb jóindulattal is megkérdőjelezhető hatékonyságúnak nevezhetők. Az intézkedések emberi életeket követelnek és nyomorúságot okoznak, s ennek számokkal nem mérhető árát a világon élő emberek egyik legsérülékenyebb csoportja kénytelen megfizetni" - nyilatkozta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgatója.